2015. június 2., kedd

Spenótos rikotta gombóc malfatti

malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottás főtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontotthibás. Más tájakon, mint pl. Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellini vagy ravioli töltelékéhez hasonlít, csak épp a “ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.

Hozzávalók:

40 dkg ricotta

2 db tojássárgája

1 kávéskanál só

1 késhegynyi szerecsendió

frissen őrölt bors

25 dkg spenót

4 dkg zsemlemorzsa

3 dl főzőtejszín

1 evőkanál finomliszt

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál snidling

Elkészítése:

A ricottát keverjük össze a tojássárgájával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, a megmosott, leszárított és aprított spenótlevéllel. Végül adjuk hozzá a morzsát. Keverjük alaposan össze, és tegyük félre néhány percre, míg a zsemlemorzsa meg nem duzzad. (Kézzel könnyen formázhatónak kell lennie, ha túl lágy, tegyünk hozzá még morzsát) Vizes kézzel készítsünk diónyi golyókat belőle, majd forrásban lévő sós vízben főzzük puhára. Mikor feljönnek a víz felszínére, el is készültek. A tejszínt melegítsük fel, de ne forraljuk, keverjük el benne a lisztet, dobjuk bele a zúzott fokhagymát és az aprított snidlinget, majd öntsük a ricotta golyókra és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése