2015. április 19., vasárnap

Pignoli tortácska.

- A fenyőtoboz kincse: a fenyőmag
Salátába, vendégváró falatokhoz, desszerthez is használhatjuk, valamint nincs igazi olasz pesto sem fenyőmag nélkül.

Az ősember is fogyasztotta. Az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott. Ették az amerikai indiánok, és nem ismeretlen a keleti kultúrákban sem. Gyakran mézben tartósították. A fenyőnek egyébként nemcsak a magját, hanem kérgét, tobozait is felhasználták elődeink, elsősorban teát készítettek belőle.

A fenyőmag az olasz konyha népszerű kelléke, már nálunk is terjed. Az értékes magok kinyerése nem egyszerű feladat, kézzel kell azokat kipiszkálni, pl. az európai mandulafenyő és a havasi cirbolyafenyő tobozaiból. A kis magok különlegessége a dióra emlékeztető illat és a mandulához hasonló zamat. A dióhoz hasonlóan a fenyőmagot is használják köretek készítéséhez, édes vagy sós ételekhez, húsok, zöldségek, saláták, szószok, torták vagy sütemények ízesítéséhez.

A magvak kinyerése. Sokféle fenyő van, melynek magját megesszük. Két fő típus kapható itthon. Az egyik a ducibb, szögletesebb, ázsiai fenyőmag, ez az olcsóbb. Vehetjük még a mediterrán területeken élő európai mandulafenyő magvait is. Ez a fenyőfajta a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találkozhatunk mandulafenyő példányokkal.

A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag. A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmag meglehetősen drága.

Antioxidáns, tele van telítetlen zsírsavakkal, és nagyon sok benne az E-vitamin. Magas kálium- és magnéziumtartalmú finomság, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Mivel nagyon magas a zsírtartalma, gyorsan avasodik, nem áll el sokáig. Egy hónapig biztonságosan tárolhatjuk száraz, hűvös helyen, de a mélyhűtőben akár három hónapot is kibír. Mézben jól tartósítható.

Mire használjuk a pinolit?
Szórhatjuk salátára, sós és édes süteményekbe, adhatjuk zöldség-, hús-, halételekhez is.
Az olaszok pinolinak hívják. A fenyőmag nyersen kerül a pestóba.

Az íze megpirítva jön ki igazán, legegyszerűbb száraz serpenyőben vagy sütőben néhány percig hőhatásnak kitenni.

- Olaszországban híres a pignoli keksz.




Az omlós tésztához:

20 dkg liszt
125 gr vaj
10 dkg cukor
1 kávéskanál porcukor
3 db tojássárgája
0.5 kávéskanál só.

A töltelékhez:
125 gr vaj
40 gr vágott fenyőmag
110 gr darált mandula
135 gr porcukor
3 db tojás
30 gr étkezési keményítő
1 késhegynyi só.

Továbbá:

8 db 7,5 cm-es gyümölcstortaforma,
4 dkg fenyőmag a szóráshoz
porcukor
kicsi tortapapír
a tálaláshoz.

Elkészítés:

A formákat nem kell kikenni. 8 db szükséges hozzá. Az omlós tésztához valókat géppel összedolgozzuk és fóliába csomagolva 24 órán át a hűtőben kifagyasztjuk. Másnap lisztezett deszkán 3 mm vastag lapra kinyújtjuk és 7-8 cm átmérőjű korongokat vágunk, majd a formákba fektetve belenyomkodjuk, a túllógó részeket pedig levágjuk. Villával megszurkáljuk és vaksütéssel elősütjük őket. A töltelékhez felforrósítunk 2 ek vajat és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve világosra pirítjuk benne a fenyőmagot. Egy lábasban felolvasztjuk a maradék vajat és félretesszük. Összekeverjük a fenyőmagot, a mandulát és a cukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előzővel már alaposan összedolgoztuk. (Én géppel készítem, mert sokkal könnyebb.) Habos sűrű krémet kapunk. Lazán hozzáadjuk a keményítőt és a sót, végül pedig a kihűlt olvasztott vajat. A masszát a kihűlt tortákba töltjük és 190 fokos sütőben addig sütjük, míg a töltelék pirulni kezd, ezután kivesszük a sütőből, megszórjuk fenyőmaggal és 160 fokon 15-20 percig készre sütjük. Kiemeljük a tortácskákat és kivesszük őket a formából. Kihűtjük, megszórjuk porcukorral és így kínáljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése