2015. április 20., hétfő

Gesztenyés foltocska.

SAJÁT RECEPTEM:





Hozzávalók

3 db tojás

3 ek. liszt

3 ek. kristálycukor

1 késhegynyi sütőpor

1 tasak vaníliás cukor
Karamell krém

1 dl tej

2 ek. barna cukor

1 ek. étkezési keményítő

10 dkg mascarpone krémsajt
Töltelék

25 dkg gesztenyemassza
A tetejére

10 dkg tortabevonó étcsokoládé

Maradék piskótaszélek

Elkészítés
Előkészítés

Szükségünk van egy hosszúkás püspökkenyér formára.

Először a tojásokat kettéválasszuk, és a sárgáját a cukorral habosra keverjük 1 evőkanál vízzel. A lisztet leszitáljuk a sütőporral. A fehérjét keményre felverjük, a vaníliás cukorral, és a sárgájához adjuk. Ezután hozzáadjuk a fele lisztet is, majd ha elkevertük, akkor a másik felét is. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk a masszát, de nem kell, hogy az egész lemez széléig kenjük, lehet keskenyebb is a tészta. 200 fokos sütőben, 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk hűlni, és a csíkot hidegen a formába tesszük. (Én maradék piskótából készítettem, de akinek olyan nincs, készítenie kell.)
A karamell krém elkészítése: 2 evőkanál barna cukrot karamellizálunk, és 1 dl tejben 1 evőkanál étkezési keményítőt elkeverünk, majd felöntjük a kész karamellt. Akkor jó, amikor simára olvadt, és besűrűsödött.
Hűlés után 10 dkg krémsajtot, illetve akár 1 evőkanál puha vajat is belekeverhetünk. A gesztenyemasszát 3 felé veszem, és rúd alakba helyezem a piskóta közepébe. A krémet köréje öntöm, és a tetejére piskóta széleket rakosgatok, hogy befedje. A csíkos piskótám maradékából raktam ki, így egy barna, és egy sárga piskóta váltakozik. Innét az elnevezés.
A tetejét gőz felett olvasztott csokival megspriccelem, és alufóliával letakarva behűtöm 4-5 órára. Ezután már kiveszem a formából, de nem fordítom meg, hanem ahogy benne volt, úgy szeletelem fel, kettő csíknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése