2015. március 23., hétfő

Tigris zsemle.


Az egész történet úgy kezdődött, hogy Lilly, a 3 és fél éves angol kislány levelet küldött a Sainsbury’s nevű angol élelmiszerbolt láncnak, és azt kérdezte: miért tigriskenyér a tigriskenyér, hiszen jobban hasonlít a zsiráfra. És Lilly meglepő módon választ kapott, az egyik legbájosabbat, amit ügyfélszolgálat valaha is írt.
Az ilyen és ehhez hasonló levelek sorsa a legtöbbször az, hogy a kukába kerülnek. Most viszont a kislány sorai egy olyan ügyfélszolgálatoshoz kerültek, aki úgy döntött: igenis joga van a kislánynak is megkapni a választ a kérdéseire, mert nekik minden vásárló fontos. Itt persze valószínűleg Lilly szüleire gondolhattak, de ez a történet szempontjából nem számít túl sokat.“Kedves Lilly”
Nagyon szépen köszönöm a leveled. Szerintem a tigriskenyér átnevezése zsiráfkenyérre egy brilliáns ötlet, tényleg sokkal jobban hasonlít a zsiráf foltjaira, mint a tigris csíkjaira, nem igaz?
Azért hívják tigriskenyérnek, mert az első pék, aki megsütötte hooooosszú idővel ezelőtt, úgy gondolta, hogy a tigris csíkjaira hasonlít – talán kicsit hülye volt.
Tényleg örömmel olvastam a leveled, ezért úgy döntöttem, hogy küldök neked egy kis ajándékot. Beletettem a levélbe egy 3 fonttal feltöltött ajándékkártyát.Gasztro tv.

Ezt az érdekes mintázatú zsemlét, nagyon sokan kedvelik. Úgy gondoltam, én miért ne süssem meg? Nagyon is szépek lettek.Igaz, kicsit összeölelkeztek sütés közben. A távolságra figyelni kell, amikor sütőlemezre kerülnek.



Hozzávalók:

A tésztához:
600 g liszt
20 g cukor
15 g só
1 db tojás
20 g vaj
400 ml tej
30 g friss élesztő

A mázhoz:
90 ml langyos víz
80 g rizsliszt
1 csomag szárított élesztő
(7 g)1 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál só
1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A tésztához másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.

A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.

A mázat legalább félórával a felhasználás előtt elkészítjük. Ehhez elkeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a langyos vízzel és félretesszük.

Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömléket formázunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk egymástól nagyobb távolságra.

Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket a rizslisztes mázzal.

200 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a zsemléket. Villanysütő esetén alsó-felső fokozatot bekapcsolva, légkeverés nélkül süssük 200 fokon úgy, hogy a rács, amire a tepsi kerül, a sütő alsó harmadában legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése