2015. március 5., csütörtök

Maki sushi.



Hozzávalók:
4 db norilap
25 dkg sushirizs
wasabi paszta
1 ek cukor
2 ek rizsecet
1 dl víz

szójaszósz a driphez szeletelt gyömbér
chiliszósz
1 szál póréhagyma
1 db kigyóuborka
1 db pritaminpaprika
1 db avokádó
5 dkg füstölt lazacfilé
8 dkg füstölt főtt pisztrángfilé
1 db bambuszgyékény a tekeréshez.

Elkészítése:
A sushirizst főzzük forrásban lévő vízben 15 percig, vagy amedddig jól megfő.Előtte jól mossuk meg.A rizst szűrjük le. A vizet a rizsecettel,és cukorral,sóval tegyük fel a tűzhelyre,és főzzük sűrű sziruppá.Ha kihűlt öntözzük meg vele a rizst, és keverjük össze. Helyezzünk egy norilapot a fényes oldalával lefelé a kisimított bambuszgyékényre. Nedves kézzel tegyük a nori lapra a főtt sushi rizs kb 1/4-ét és egyengessük el a felületén azonos vastagságúra. A norilap felső részén egy kb 2 cm hosszú sávot hagyjunk szabadon. A rizs közepén alakítsunk ki egy kisebb hosszúkás mélyedést, és vékonyan kenjük be az ujjunkkal wasabi pasztával.megtöltjük vékony uborkacsíkokkal, füstölt lazaccal, vagy füstölt pisztránggal, avokádóval,vékony csíkokra vágott póréval,és paprikával.Kinek-kinek ízlése szerint.Ha lehet háromféle dolgot párosítsunk csak,hogy jól mutassanak a közepén, és ne legyen túl sok a töltelék.A bambuszgyékény elől kissé emeljük fel, és a sushit óvatosan tekerjük fel úgy, hogy a rizst teljesen fedje a norilap. A norilap szabad végét kicsit nedvesítsük be és tekerjük végig a sushit szorosan.A sushitekercset nyomjuk össze,majd egy éles késsel vágjuk 6 darabra.a többi norilappal is így járunk el.A drip készítése: A gyömbért hámozzuk le,és vágjuk vékony szeletekre és egy kis tálkába keverjünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű szójaszószt,majd egy másik tálkába chiliszószt,és rizsecetet, kevés mézet keverjünk össze .Ebbe mártogassuk a sushit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése