2015. március 11., szerda

Fűszeres kiflipuding,karamellszósszal.

Az amerikai konyhát tanulmányozva találtam rá a kenyér, kiflipudingokra,és felfújtakra.Nálunk talán nem olyan népszerű ez az étel,kivéve e rizspudingot,bár felfújtként tartjuk számon,de az még sem az.Nos talán mégis érdemes lenne divatba hozni ezt a finomságot,annál inkább is,mert sok családban akadhat odahaza apadt kenyér,kifli,zsemle,vagy éppen kalács,de nagyon jó a teljeskiörlésű pékárúból is elkészíteni.vacsorára pompás lakomát csaphatunk,ha nem morzsát,hanem pudingot sütünk.Higgyék el,nagyon finom!




Hozzávalók 3 személy részére:

2 db graham kifli ebben az esetben,
2 db tojás
3 ek barnacukor
1 ek vaj megolvasztva1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
5 dkg mazsola
csipet só
3,5 dl tejszín
1 ek mandulapehely( forgács)
3 db 16 cm-es szufléforma

Karamellszószhoz:
20 dkg barna cukor
10 dkg vaj
1,5 dl habtejszín
1 kk vaníliaeszencia vagy 2 csomag vaníliás cukor


Elkészítése:
A felkarikázott grahamkifliket (Ebben a z esetben), egy kivajazott szufléformákban elrendezzük ,de nem töltjük tele.Rászórjuk a mazsolát,amit előtte megmosunk,és leszárítunk.A tojásokat a tejszínnel a cukorral,fahéjjal,szegfűszeggel narancshéjjal egy tálban elkeverjük,és a kiflikre öntjük.A mandulaforgáccsal megszórjuk.175 fokos sütőbe tesszük kb 25 percre.Alufóliával takarjuk le,ha nagyon pirulna a teteje.Akkor jó,ha egy kötőtűvel megnézzük,hogy nem ragad rá a tészta.A szószhoz a barna cukrot, a vajat meg a tejszínt lábasba összekeverjük,,és krémmé főzzük álandó keverés mellett.levesszük a tűzről,és a vaníliát is belekeverjük.A kiflipudingot a szósszal megöntözve a formában tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése