2015. március 31., kedd

Cseresznyés Trifle.

Nigella Lawson desszertjét 2014-ben készítettem el.Ez egy versenyre készült.Először készítettem ilyen desszertet,mert igazából nem nagyon sűrűn fordul elő nálunk az efféle nyalánkság.Ezután megváltoztatom a szokásainkat,és rendszeresen desszert lelkesedő leszek.


Számomra ez a 70-es évek klasszikusa a kedvencem,és biztosan többször is elkészítem más-más ízekkel.




Hozzávalók:

A trifle-höz

135 ml konyak

1 vaníliarúd (keresztben feldarabolva)

3 dl zsírdús tej

3 dl zsírdús vagy habtejszín

8 nagy tojássárgája

75 g finom szemű kristálycukor

8 db (1 csomag) piskóta

kb. 100 g kiváló minőségű cseresznyelekvár
A tetejére

3 evőkanál fenyőmag

½ l zsírdús tejszín

1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár

½ citrom leve

1 evőkanál víz

Elkészítés

1. Először készítsük el a vaníliás-konyakos főzetet a krémréteg ízesítéséhez. Tehát, egy kisebb lábasban hevítsünk forrásig 60 ml (kb. 4 evőkanál) konyakot a vaníliarúd darabokkal, és engedjük bugyogni kb. 2 percig. Majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
2. Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel, és lássunk neki a sodó elkészítésének: melegítsük össze egy fazékban a tejet a tejszínnel. Egy külön tálban keverjük krémesre a tojássárgájákat a cukorral, majd keverjük hozzá a meleg tejes tejszínt. Öntsük vissza az egészet a kiöblített tejes fazékba, és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Mivel sok benne a tojássárgája, ez nem fog sokáig eltartani. Ha közben bármikor úgy érezzük, hogy a sodó mindjárt pöfögni fog, tegyük gyorsan a fazekat a mosogatóban várakozó hideg vízbe, és kézi habverővel keverjük, amíg a veszély el nem múlik. Ezután még tegyük vissza a tűzhelyre. Amikor a sodó szépen besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliás-konyakos főzetet, majd nedves sütőpapírral letakarva tegyük félre, amíg teljesen ki nem hűl.
3. Vágjuk ketté keresztben a trifle-piskótákat, ragasszuk össze a cseresznyelekvárral, és a szendvicsekkel rakjuk ki a tál (lehetőleg üvegtálat válaszunk) alját. Öntsük rá a maradék 75 ml konyakot, majd a tál fölött – hogy az utolsó csepp finom gyümölcslevet is megmentsük – magozzuk ki a cseresznyét. Unalmas feladat, elismerem, ráadásul időigényes is, de bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Amikor az összes kimagozott cseresznye a tálba került, öntsük rá a már kihűlt sodót, takarjuk le a tálat folpackkal, és tegyük a hűtőbe pihenni lehetőleg 24, de legalább 12 órára.
4. Tálalás előtt, száraz serpenyőben, néhány perc alatt pirítsuk illatosan aranylóra a fenyőmagot, majd szedjük át egy hideg tányérra, hogy gyorsan kihűljön. Verjük sűrű, de ne túl kemény habbá a ½ liter zsírdús tejszínt, és halmozzuk a tálba, a sodóréteg tetejére. Egy kisebb lábasban forraljuk fel az átszűrt cseresznyelekvárt a citromlével és az evőkanálnyi vízzel, és hagyjuk bugyogni, amíg szép folyós, rubinvörös sziruppá sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd szórjuk a fenyőmagot a trifle tetejére, és locsoljuk meg a gyümölcs öntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése